Süt ürünü tüketmeden maksimum kalsiyum mümkün! Depolar anında doluyor

TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı TipiKalsiyum denince akla ilk olarak süt ve süt ürünleri gelse de, uzmanlara göre bu mineral yalnızca yoğurt, peynir veya sütten alınmak zorunda değil. Doğru besin seçimleriyle günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak mümkün. Peki hangi gıdaları tüketeceğiz?

Kalsiyum, güçlü kemikler ve dişler için en önemli minerallerden biri olmasının yanı sıra, kas ve sinir sistemi sağlığında da kritik rol oynuyor. Yetişkinlerin günlük yaklaşık bin mg kalsiyum alması gerekiyor. Kadınlarda 50 yaşın üzerinde ve erkeklerde 70 yaşın üzerinde bu miktar bin 200 mg’a kadar çıkıyor. İşte süt tüketmeden kalsiyum depolamanın sırları!

Özellikle pazı gibi sebzeler kalsiyum açısından oldukça zengindir. Bir fincan pişmiş pazı yaklaşık 440 mg kalsiyum içeriyor.

Ancak ıspanak ve pancar yaprakları gibi sebzelerde oksalat bulunduğu için kalsiyum emilimi azalabiliyor. Bu nedenle sebzeleri buğulama veya soteleme yöntemi ile tüketmelisiniz.

Susam, chia tohumu gibi tohumlar ve bazı tahıllar, lif ve karbonhidratın yanı sıra kalsiyum açısından da oldukça değerlidir. Düzenli tüketimle günlük ihtiyacınızın önemli bir kısmını karşılayabilirsiniz.

Kuru incir, olgunlaşmamış soya fasulyesi gibi atıştırmalıklar kalsiyum açısından güçlü kaynaklar arasındadır. Ancak bu ürünleri tüketirken içeriğindeki şeker ve sodyum oranına dikkat etmeye özen göstermelisiniz.

Uzmanlar, doğru planlanmış bir beslenme düzeni ile süt ve süt ürünlerine ihtiyaç duymadan da kalsiyum seviyesini sağlıklı bir şekilde korumanın mümkün olduğunun altını çiziyor.
Haber Kaynak : MILLIYET.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”